![](/media/lib/251/n-koliber-w-tunelu-aerodynamicznym-8fe01e04c2a895a177a1a2972c7722ac.jpg)
Skupienie na cechach obrazu pozwala kolibrom szybko latać
19 lipca 2016, 12:06Dzięki odmiennemu przetwarzaniu informacji wzrokowych kolibry mogą sprawnie latać z dużymi prędkościami (niekiedy szybciej niż 50 km/h).
![](/media/lib/395/n-bazanty2-79799787fc179c1b58a9c0d8dd4aa86b.jpg)
Japońscy naukowcy wyjaśniają 'czerwony znak', który pokazał się na niebie w 620 r.
2 kwietnia 2020, 13:06Trzydziestego grudnia 620 r. na japońskim niebie pojawił się "czerwony znak". Świadkowie porównywali go do bażanciego ogona. Naukowcy, których nie zadowalało uznanie zjawiska za zły omen, od dawna próbowali dociec, czym "kosmiczny ogon" właściwie był. Zespół z Graduate University for Advanced Studies (SOKENDAI) twierdzi, że ostatecznie rozwiązał tę zagadkę.
![](/media/lib/601/n-bennuprobki-1198db8f108f65554183523a05a104f9.jpg)
W próbkach z asteroidy znajduje się wiele składników niezbędnych do powstania życia
31 stycznia 2025, 18:01Badania próbek asteroidy Bennu dostarczonych na Ziemię przez misję OSIRIS-REx wykazały, że znajdują się tam molekuły, które na Ziemi są niezbędnymi składnikami do powstania życia. Znaleziono też ślady świadczące o obecności słonej wody. Mogła ona być miejscem, w którym dochodziło do interakcji i łączenia się tych molekuł.
![](/media/lib/22/1202906316_103393-3e38a8c268865af4ac4c762a523365c0.jpeg)
Słodka woń podboju seksualnego
13 lutego 2008, 12:34Kobiety wolą zwycięzców. Przynajmniej jeśli są szczurzycami. Mając do wyboru jurnego ogiera i samca niezaspokojonego seksualnie, decydują się na tego pierwszego.
![](/media/lib/60/yukon-49e7272197aec526457d6414ceeaee78.jpg)
Ziemia była śnieżną kulą
6 marca 2010, 17:38Po raz pierwszy znaleziono dowody na to, co geolodzy podejrzewali już od pewnego czasu - przed 716,5 milionami lat zlodowacenie objęło całą Ziemię. Badania, które to potwierdziły prowadził zespół pod kierunkiem profesora Francisa A. Macdonalda z Harvard University.
![](/media/lib/188/n-aparat-do-rzutowania-1f03242c360d82a5c9fe5757dbae000d.jpg)
Gryzonie uczą się szybciej, gdy bodziec pojawia się na podłodze labiryntu
27 lutego 2014, 11:17Ostrość wzroku szczurów i myszy jest największa, gdy zwierzęta te patrzą w dół. Zespół z Brown University odkrył, że kiedy bodziec wzrokowy jest rzutowany na podłogę, a nie ścianę labiryntu, zwierzęta opanowują rozwiązanie w 1/4-1/6 zwykłej liczby powtórzeń.
![](/media/lib/304/n-1186478120_314553-c221941dda00b63d41811749c0fd0ffd.jpeg)
Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.
![](/media/lib/411/n-kroplowka-1888f551a9bab68591001bd6a03502fb.jpg)
Koniugaty nanocząstek i mikroRNA prowadzą po naświetleniu do niemal całkowitej regresji guza
8 lipca 2020, 11:24Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stworzyli kontrolowane światłem koniugaty srebrnych nanocząstek i mikroRNA; miRNA są 18-23-nukleotydowymi jednoniciowymi sekwencjami niekodującego RNA, które łącząc się komplementarnie do końca 3' mRNA, blokują translację białek, w tym przypadku komórek nowotworowych. Wskutek tego komórki nowotworowe umierają.
![](/media/lib/42/brama-palmirska-d8cc7e6d926024a739e672b7c8f7e85e.jpg)
Starożytna broń chemiczna
15 stycznia 2009, 09:39Kiedy po raz pierwszy zastosowano broń chemiczną: 20, 60, a może niemal dwa tysiące lat temu? Ku zaskoczeniu wielu, w tym samych archeologów, okazało się, że doszło do tego ok. 256 r. n.e. W ten właśnie sposób Sasanidzi potraktowali broniących się w Dura Europos (obecnie As-Salihijja) Rzymian.
![](/media/lib/50/zlowione-ryby-8f1e23d085d14a0eaa81d168b62a18c2.jpg)
Wątróbki rybne - niedocenione źródło zdrowych tłuszczów
29 kwietnia 2011, 08:54Wątróbki rybne stanowią niedoceniany składnik diety i są zazwyczaj traktowane jak odpad, a jak się okazuje, nie powinny, bo naukowcy z Universidad de Almería potwierdzili, że stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwyższe ich stężenia znajdują się w wątrobach sardeli i ostrosza (Journal of Food Composition and Analysis).